Feel Your Life

samozavesten
in kompetenten
najstnik

Ostre besede, odtujenost, loputanje z vrati, zapiranje vase in v sobo, ne znate se več povezati …

?

Niste povezani

Moj najstnik me ne spusti blizu. To me muči, rešujem kolikor vem in znam, a prepad med nama je vse večji.”

?

ostre besede in poniževanje

Velikokrat mi moj najstnik izreče besede, ki me ponižujejo. Ali pa ponižuje brata in sestro in se z njima obnaša zares boleče. Vse telo me boli, ko se to zgodi.”

?

zapiranje vase in v vase

Moja najstnica se je čisto zaprla vase. Boli me, ker vem, da sama delam enako, pa nama ne znam pomagati.”

?

odtujenost

V avtu z najstnikom ne govoriva. Vse delam prav, vse je v redu, navzven izgleda vse super, a nekaj manjka, nek slab, grenek občutek, ki ga ne znam niti opisat.”

?

občutek krivde

Vsakič, ko naredim kaj zase, sem v precepu. Naj bom tam za otroke? Sem dovolj tam za otroke in za partnerja? Krivdo zatopim v delo, a ne pomaga za dolgo.”

?

strah in obup

“Noče v šolo, ne sodeluje, ne dela. Ne gre več za dobre ocene, ampak samo še za to, ali bo sploh še kaj naredil. Strah me je, kam to vodi.

Ste na robu obupa?

Kljub temu, da že nekaj let delate na sebi, berete knjige in napredujete, vam je to z najstnikom pritisnilo na čisto nove rdeče gumbe.

Čeprav ste svojega otroka vzgajali v največji ljubezni, vam zdaj pred nosom zaloputne vrata, se noče pogovarjati z vami in je včasih prav naporen do sorojencev.

Toliko časa prebije na računalniku, da sem vam meša. V šoli popušča. Saj ste poskusili s prepovedjo, pa nič ne pomaga. Nič se ne spremeni, samo vajin odnos se zaostruje in je vedno bolj grenek.

Morda se vaš najstnik zapira vase, vas ne spusti blizu, ne izraža, kar ga boli, vi pa trpite z njim. Želite do njega, a med vama je steklena stena, preko katere ne zmoreta.

Čeprav si neradi priznate, v tem odnosu nastaja prepad, ki je vedno večji in vedno bolj boleč. Nočete, da bi otrok odšel od doma, vi pa ne boste povezani.

Za to ste dali zadnjo kapljo energije, da bi bilo v vaši novi družini drugače. Dokler je bil vaš otrok še majhen, je še šlo … zdaj pa vse skupaj čisto prerašča vaše zmogljivosti.

Po eni strani ste jezni, po drugi strani vas je strah in po tretji vas boli.

dr.
špelca
morojna
najstnik je
najboljši
učitelj

Štirje tipi najstniške jeze

Raziskovanje, kaj deluje pri najstniški jezi, je pokazalo 4 tipe najstniške jeze. Doživljate torej lahko:

1. Eksplozivnega najstnika, ki izraža jezo jasno in glasno, prekomerno in večkrat na neprimeren način. To je najstnik, ki preizkuša vaše meje in vašo sposobnost, da mu stojite ob strani.

2. (Ultra) senzitivnega najstnika, ki prav tako rad eksplodira, še posebej ob najbolj neprimernih trenutkih. Zaznava vse, se prekomerno odziva na svojo okolico in preizkuša vašo sposobnost iskrenega izražanja.

3. Najstnika, ki jezo izraža posredno tako, da ne sodeluje doma ali v šoli oz. se kako drugače upira, velikokrat pa se spravlja na šibkejše, najraje seveda na sorojence. To je najstnik, ki gradi vašo sposobnost, da se ne zapletate v površino ampak pogledate v globino.

4. Najstnika, ki se zapre vase, utihne in nekako skuša preživeti, dokler ne bo odrasel in svoboden, občasno pa v svoji jezi sika neprijetne besedne puščice. To je najstnik, ki krepi vašo sposobnost sočutja in sprejemanja čustev.

Najverjetneje imate doma opravka s celo kombinacijo teh načinov izražanja jeze. Za vsak način izražanja jeze je potrebno ubrati majčkeno drugačen pristop, ki je preprost in deluje vedno, ne samo včasih. Preden pa se v njih poglobite, bi rada poudarila, da celoten pristop, torej kako najstniku pomagati izraziti jezo, omogoča najbolj poglobljeno in učinkovito delo na sebi, kar si ga lahko zamislite.

Ta vsebina je za vas, če ste pripravljeni na osebnostno in čustveno rast v odnosu, in nikakor ni za vas, če menite, da je samo potrebno v red spraviti najstnika, pa bo vse drugače.

Ste pripravljeni?

Gremo torej naprej.

Razumem vas, saj se tudi jaz najprej mama …

Želite si povezano družino. Želite si, da bi vaš najstnik zrasel v kompetentnega, samozavestnega, srečnega odraslega. Želite si, da bi bil svoboden in da bi za vse življenje čutili, da ste zdravo povezani.

Razumem vas, ker sem tudi sama mama 3 otrok, danes starih 22, 18 in 15 let. Dolga leta sem doživljala vzpone in padce, ki so me velikokrat prignali na rob mojih sposobnosti.

Verjamem, da so nam otroci dani zato, ker smo za njih pripravljeni iti skozi ogenj, pred katerim bi se sicer ustavili. Gotovo to velja tudi za vas, sicer ne bi zdaj brali teh vrstic. Iskreno vas spoštujem in vam čestitam!

Verjamem, da že dolgo delate na sebi, na svoji osebnostni in čustveni rasti. Verjamem, da vam soočanje s čustvi ni tuje, in da vam je prva vrednota v družini povezanost. Zavedate se, da nerazrešena čustva v vas preidejo na vaše otroke in se izražajo z večjo intenzivnostjo in vedno znova izbirate odgovornost. Zato vam je odnos z vašim najstnikom še toliko bolj pomemben.

Vse, kar vam predajam v programu F.E.E.L. in POMAGAJTE NAJSTNIKU (in drugim kljudem okoli sebe) IZRAZITI JEZO, je plod mojih lastnih izkušenj, kombiniranih z 28 let strokovnih izkušenj in znanja pri delu z zdravim čustvovanjem.

Rodila sem namreč 3 učitelje, ki me vedno znova motivirajo, kako pogledam vase medtem ko sem prepričana, da “tokrat je pa res problem v otroku”.

Moj najstarejši je drugačen od vrstnikov. Genij s socialnimi posebnostmi. Drugi je še kar običajen najstnik, ki navzven kaže robato podobo, nazvnoter pa je nežna duša. Moja najmlajša pa je nežna umetnica, ki se zapre vase in je potrebno veliko potrpežljivosti, da se odpre in izrazi (potem pa je tako olajšana in hvaležna).

Lahko si mislite, da imam zares odlične učne lekcije – in enako odlične so tudi vaše, če ste le pripravljeni, da se iz njih učite.

moja
osebna
zgodba I

V 6. razredu so ga potisnili v višji razred – naj preskoči, bo bolj miren. Huda napaka! Intelektualno zreli otroci so čustveno precej počasni in tako se je otroček znašel med pubertetniki in to je bil zanj in za nas pravi pekel. Končno je končal šolo, in ko sem želela, da s svojimi vrstniki še enkrat ponovi 8. razred (waldorfsko osnovno šolo je končal v Španiji, kjer smo takrat živeli), so mi učitelji prvič povedali, da menijo, da ta šola ne izpolnjuje otrokovih potreb. Prvič se je nekdo z menoj pogovoril v smislu, gospa, otrok ima drugačne potrebe, mi tega ne zmoremo …, namesto, gospa, z vašim otrokom je nekaj hudo narobe …

Takrat sem dojela, da se otrok lahko šola tudi doma. Pustila sem ga, saj sem vedela, da ima zaradi preskoka razreda še čas, da ulovi vrstnike za srednjo šolo. Povem vam, 99 % naših problemov se je enostavno razrešilo! Še dobro, da smo še živeli v Španiji, sicer si nikdar na svetu ne bi upala pomisliti, da lahko otroka tudi pač ne vpišem v srednjo šolo!

Tako sta minili 2 leti in sin se je umiril in delal svoje, študiral preko spletnega kanala YouTube ter v tekoči angleščini in španščini obvladal vedno več znanja, o katerem se meni še sanja ne. A ne mislite, da je tukaj happy end … ne še.

Kljub temu da je super, šolanje doma vseeno terja svoj davek. Počutil se je vedno bolj osamljenega …, kot grdi raček. Zato smo celo poskusili, da bi ga vpisali v srednjo šolo. Odlično je opravil preizkus likovne nadarjenosti, a je zaradi katastrofalnih ocen iz waldorfske šole, ko mu zadnja učiteljica ni bila več kos, za 1 točko zgrešil vpis. Počutil se je kot totalni luzer, jaz pa sem vedela. V sebi sem ves čas vedela, da ima Univerzum zanj večjo sliko.

A bilo je težko. Šel je skozi obdobja tako težkih čustev, da ni hotel več živeti. Izjemno mu je pomagala moja F.E.E.L. sočutna vzgoja z zdravimi mejami. “Ne, čustva niso razbijanje po hiši, tega ne delamo. Kaj čutiš? Ob tebi sem, kakšna čustva imaš?” Sipalo se je in sipalo, včasih po uro in več …, a bila sem ob njem in vsakič, ko sva imela tako seanso, je bil kot prerojen. Včasih tri zaporedne dneve, pa 14 dni nič, pa spet … po potrebi. Kakšni dve leti. Res si zaslužim diplomo kot mama.

Vmes je začel z resnim programiranjem igric za telefone. Aja, seveda se je popolnoma sam naučil programirati pri 11 letih, zato pa ni želel sedeti v šoli, ker je tam “izgubljal ogromno dragocenega časa” – to so njegove besede. Naredil je simulacijo prave rakete, zanjo preštudiral matematiko na nivoju fakultete in zdaj raketa leti! Toda še vedno je bila to zgodba za štirimi stenami. Nobene potrditve od zunaj, da karkoli delamo prav. Celih pet let zorenja, dvomov in zaupanja, čustev, kriz, medsebojne ljubezni in podpore.

Zakaj vse to pripovedujem? Ker je fant pristal na startup vikendu. Med podobno mislečimi. Predstavil je svoj projekt in obstopilo ga je ogromno ljudi, ki so bili navdušeni! Bil je najmlajši, kakopak. Ko so ga vprašali, kam hodi na srednjo šolo, ni vedel, kako naj pove. Še vedno je v njem tlel strah, da je drugačen, da bo zavrnjen. A je nekako povedal. Kreativci okrog njega so bili navdušeni! Razumeli so, da si je fant enostavno vzel čas, ki ga potrebuje, in si ni polnil glave in urnika z nepomembnimi bedarijami, ki bi se jih moral v srednji šoli učiti na pamet zato, da zadosti sistemu in lastnemu strahu, ali bo brez sistema preživel.

Končalo se je. Obdobja strahu, da je z njim nekaj hudo narobe, je konec. Grdi raček je našel svojo družino labodov. Jaz pa imam solze v očeh, prav zares jih imam. Kajti tudi meni so se poplačala leta zaupanja, da delam prav, da sem vzdržala brez kančka potrditve od zunaj. Nihče mi je ni mogel dati, ker v Sloveniji ne poznam nikogar, ki otroka zavestno ne bi vpisal v srednjo šolo (jaz imam pa doktorat). Samo zaupanje v svoje srce in v njegovo pot sem imela. Vedela sem, da se Vesolje ni moglo zmotiti, da me uči, da nas vse skupaj vodi v sanje, ki jih še ne poznamo.

Iz srca imam samo eno željo. Vem, da vas je veliko, ki se najdete v tej zgodbi. Naslonite se nanjo. Lahko naredite po svoje, lahko svojim otrokom pomagate razviti krila izven sistema. Najdite svojo pot, življenje vam jo že kaže. Ni se treba bati. Naj vam bo naša izkušnja v oporo. Kajti v srce me bolijo otroci, katerih talent in iskrice se sistematično ubijajo in potem potrebujejo leta, da jih oživijo nazaj.

Rada vas imam, rada imam vse otroke in vse diamante tega sveta. Obožujem, ko vas vidim leteti. Nikoli ni prepozno.

moja
osebna
zgodba II

Boli jo, da je šola namenjena ocenam, da nekateri odrasli izkoriščajo svojo premoč nad otroci in da njene močne strani, kot je izjemen čut za estetiko, natančnost, ljubezen do detajlov (ki zahtevajo veliko več časa kot ga standardizirano dobijo dijaki za svoje delo doma ali v šoli), velikanska empatija in srčnost, niso ocenjevane. Niti spoštovane. Kaj šele, da bi se odrasli od nje učili.

A dobila je mamo, ki se z vsako celico svojega telesa zaveda, da otroci prinašajo izjemne priložnosti, da se JAZ NAUČIM OD NJE najbolj pomembnih stvari za življenje.

Ni bila prepričana, ali naj se sploh vpiše v šolo. A sistem je sistem, družbeni vpliv je močan, še jaz nisem vedela, kaj je najbolje zanjo in kaj ne, in tako se je vpisala.

Po sproščenih počitnicah, ko je ustvarjala in ustvarjala in ustvarjala, se je zanjo v septembru pričela nočna mora. Lepo prizadevno je vstala in šla v šolo, a videla sem, da trpi.

Malo sem si kot mama vzela časa. Saj veste, ni tako lahko razločiti med tem, ko se moraš malo potrudit in potem si sam sebi hvaležen, da si se prebil skozi zahtevno izkušnjo, ali pa je trpljenje znak, da nisi na pravi poti.

Še v šolo sem šla in se skušala dogovoriti, ali bi se lahko šolala brez ocen (ali pa vsaj, da bi ocene dobivala bolj humano). Krasno razredničarko ima, srčno učiteljico, ki ji v sistemu ni lahko. A povedala mi je to, kar sem že vedela. Da je naša ideja sicer krasna, a zakonsko neizvedljiva.

Tudi moja hčerka ni vedela, kaj je najbolje. Skupaj sva se premetavali po kaosu in doma je bilo napeto. Če bi prižgal vžigalico, bi menda kar eksplodirali.

Dokler ni sedmi šolski dan na poti domov doživela šoka. Pravilno se je peljala skozi manjše križišče in buuuum!!! … vanjo se je s polno hitrostjo zaletel mlajši kolesar. Padla je, kolo nanjo, na ta kup pa še fant in njegovo kolo. V solzah sem jo pobrala jaz, ki sem na njen klic pripeljala prej kot bi rekel keks.

Tako se je začela njena bolniška. Zaradi močnega udarca ni mogla niti hoditi. Ostala je doma, se umirila, in ponovno ustvarjala. Vmes sva malo delali matematiko, potem pa je spet ustvarjala. Noro, kaj ta punca nariše, in kako se potrudi, kolikokrat poskusi, od kod si poišče vire znanja, da ji uspe, kar si je zadala.

Vsak dan bolj jasno je postajalo, da se je ta bolniška zgodila z razlogom. Povedala mi je celo, da je prosila za znak, ali je prav, da se odloči za drugačno obliko šolanja kot je edina običajna v našem sistemu.

Znak je prišel na boleč način in draga moja, oprosti, ker nisem takoj vedela, kaj je najboljše zate. Dolga leta sem že v sistemu, šola meni ni predstavljala težav in enostavno nisem vedela. Bala sem se. Hotela sem najboljše zate. Nisem hotela biti ponovno edina, drugačna, izločena.

Danes vem, da si pionirka, in da je moja naloga le, da te podprem in zaupam vate in v tvojo pot.

Zato sva poiskali online high school v ZDA, ki so mi jo predlagali že leta 2011 za najstarejšega sina. Šola je stara 52 let, ima odlično zastavljen sistem podajanja znanja, spletno platformo, osebnega tutorja in poleg obveznih kot so matematika, materin jezik in tuji jezik več kot 300 izbirnih predmetov. Med njimi mi je najbolj všeč predmet “kritično razmišljanje”, kjer otroka sistematično učijo, naj razmišlja s svojo glavo in naj ne sledi množičnemu nagonu. Na leto mora opraviti tudi 45 ur prostovoljstva, kot služenje svoji skupnosti – vrhunsko, če mene vprašate.

Prijazni so, ustrežljivi in razumejo, da je otrok ne samo kreativni projekt, ampak tudi njihova stranka, ki jim prinaša prihodek.

Če kdo misli, da v naših šolah ni tako, se zavedajte, da je vsak otrok, ki se vpiše na določeno šolo (naj bo OŠ, srednja šola ali fakulteta), prav tako prihodek za učitelje, administravne delavce in vodstvo šole. Tega sem se zavedela v boju za službe in ure kot mlada asistentka na fakulteti in že takrat sem si mislila, da če bi se študenti zavedali, da brez njih vsi profesorji izgubijo službo, si ne bi pustili poniževanja, ki so ga žal še velikokrat deležni.

Tako da je pri nas očitno padla odločitev. Hčerka gre v online mednarodno srednjo šolo, ki je zelo priznana in omogoča vpis na vse fakultete, če bo kdaj želela še to.

Moja kepa v želodcu je malo manjša. Včasih mi je še težko in me obišče strah. Mislim si, pa zakaj moram biti vedno v nečem prva, zakaj moram uhojati poti, zakaj ni to že normalno, da bi se npr. 20% otrok šolalo na tak način in bi imeli ustaljene socialne navade in vse, kar sodi zraven?

Zakaj jaz? Zakaj mi? Zakaj ona?

Verjamem, da to berete z razlogom. Kolikokrat ste vi prvi v svoji okolici, ker razmišljate drugače? Ker ne želite več tlačiti svojih občutkov ampak jim želite slediti? Kolikokrat in na katerih področjih se vi vprašate “zakaj prav jaz”?

Potem pa se spomnim, da pionirji nimamo uhojenih poti, niti ne moremo pričakovati potrditve od ljudi, ki nas ne razumejo. Da je včasih hudo in da je kaos. Da včasih ne vemo, kaj bi in takrat nam ne preostane drugega, kot da tako dolgo čutimo vso zmedo, strah, obup, bes, sovraštvo, razočaranje in spet strah … dokler se to ne razkadi in vstopimo v nov svet.

Nov svet, kjer se rodi nova samozavest, nova ljubezen in nova notranja trdnost.

Še vedno malo plešem med obema svetovoma, a že dejstvo, da sem lahko tole sploh napisala, kaže na to, da sem preko kritične meje in da sem že bolj trdno zasidrana v novi realnosti.

Hčerka moja, vedela sem, da si eno samo velikansko srce. A do sedaj sem te imela za majhno punčko. Zdaj vem, da si vstopila v svojo moč. Na svoj način, nežno, z ljubeznijo, a tako odločno, da niti ne pomislimo, da bi skušali karkoli kakorkoli spreminjati.

To je tvoja pot. Ja, vem, da boš spreminjala šolo, a nisem vedela, da boš začela tako zgodaj :-) in da boš mene tako premlela.

Vem tudi, da te bom pri tem podpirala z vsem, kar imam, srčno, časovno in materialno.

Tukaj sem zate, srce moje.

PS: Tega koraka ne bi zmogla, če ne bi že leta delovala tako, kot vam predajam v programu F.E.E.L. ZA STARŠE NAJSTNIKOV. Program vas bo učinkovito vodil do lastne moči, da boste lahko svojega najstnika pospremili v kompetentnega, srečnega in uspešnega odraslega.

Ko sem se kot mama soočala s problemi, kot so opisani v zgodbicah o srednji šoli, mi je bilo neznansko hudo. Vsakič sva trpela oba, moj otrok in jaz.

Nihče mi ni znal pomagati, ali pa sem dobila nasvete in prijeme, za katere mi je bilo v srcu jasno, da bodo mojemu otroku zmanjšali in ne povečali njegovo samozavest, pozitivno samopodobo in srečo.

Počutila sem se popolnoma sama. Nikogar nisem imela, na kogar bi se lahko obrnila, in preostalo mi je le eno. Soočenje z mojimi lastnimi čustvi v tej zahtevni situaciji.

Kako pomagati najstniku
(in drugim ljudem okoli sebe)?

V najbolj zahtevnih situacijah sem se torej morala prenehati ukvarjati z otrokom in se soočiti s tem, kar čutim jaz!

To je bil največji HEUREKA v mojem življenju.

Zunanje situacije se dogajajo kot odziv na moje nezaceljene rane, na moje nezaceljene bolečine, na moja čustva, ki še niso izražena ampak potlačena nekam globoko v klet.

Seveda sem še vedno padala v pasti, ko je izgledalo, da je “problem” prav zares v otroku! A po večnem zaletavanju v stene in vrtenju v krogu sem dojela, da je najkrajša in edina učinkovita pot do rešitve le skozi moja občutenja.

Od takrat je naše življenje popolnoma drugačno. To ne pomeni, da nimamo izzivov, to pomeni, da se izzivov lotim s tem, da ozavestim, začutim in izrazim svoja čustva, potem pa prepustim in počakam, da se zgodi nova realnost.

To se morda sliši enostavno in tudi je enostavno!

Vse, kar otroci zahtevajo od nas, je, da smo iskreni v tem, kar čutimo, da to izrazimo in da to tudi živimo!

Naravno se potem izražajo še oni in skupaj se zgodi kemija, ki se brez iskrenih čustev ne bi mogla zgoditi.

Kako izraziti iskrena čustva?

Naravni proces občutenja in izražanja iskrenih čustev lahko povzamemo v 4 korake, ki skupaj tvorijo revolucionarno metodo F.E.E.L.:

F – feel, bodite na voljo za občutenje
E – embody, spustite se iz glave v telo, začutite čustva v telesu
E – express, izrazite, kar čutite, brez zgodbe, obtoževanja ali padanja v vlogo žrtve
L – let go, spustite, počakajte, da se pred vami rodi nova realnost.

Najbolj boste dobili občutek za to, kako izražanje iskrenih čustev lahko spremeni vaše življenje, če si preberete, kakšne rezultate so dosegli starši, ki so F.E.E.L. uvedli v svoje življenje kot vsakodnevno tuširanje in umivanje zob.

Podrobneje o DIAMANTNEM KROGU F.E.E.L. za starše najstnikov

DIAMANTNI KROG F.E.E.L. za starše najstnikov je program, ki vam pomaga, da:

 • odkrijete, kateri tip jeze izraža vaš najstnik, kaj se skriva pod njegovo jezo (v 95% je jeza samo pokrovka za stisko, ki jo doživlja) in kako postopati, da se vajin odnos zbližuje namesto oddaljuje
 • razrešite svoj del enačbe v vajinem odnosu in posledično ozdravite še druge odnose
 • odkrijete skrite zaklade jeze in s tem največji in najmanj razumljeni potencial svojega življenja.

Skozi program se naučite življenjske uporabe metode F.E.E.L., ki je učinkovito orodje za:

 • ozaveščanje in iskreno izražanje vaših čustev in čustev vaših bližnjih;
  odzivanje na jezo in druga čustva bližnjih tako, da odnos povezujete in ne oddaljujete;
 • razlikovanje med pristno jezo in stisko, ki se skriva pod jezo;
 • upravljanje z energijo čustev in s tem kreiranjem življenja, ki si ga želite.

Ob tem pa:

 • pridobite sposobnost sprejemanja podpore in zaupanja, ki sta ključna, da zmorete ustvariti odnose, ki si jih želite,
 • ozdravite svoje odnose mnogo širše in globlje, kot ste sprva načrtovali,
  pridobite veščine za samozavest, samospoštovanje in ustvarjanje zdravih odnosov,
 • najdete notranjo moč in s tem sposobnost sprejemanja najboljših odločitev,
 • spoznate, kako ustavljate harmonijo in jo pričnete kreirati.

DIAMANTNI KROG F.E.E.L. za starše najstnikov poteka v obliki online programa.

Ob vpisu in tekom programaprejmete:

 • 5 vsebinskih modulov + BONUS modul za vprašanja in odgovore (neprecenljivo)

1.modul: SKRITI ZAKLADI JEZE

V prvem modulu boste odkrili, kaj jeza sploh je, kakšen je vaš odnos do nje, odkrili boste razliko med zdravo jezo in jezo kot čustveno reakcijo ali pokrovko za druga, globlja čustva. Našli boste svoje družinske vzorce in morebitne zdravtsvene težave, povezane z jezo oz. pomanjkanjem jeze. Ne glede na to, ali se jezite prekomerno, ali se vam zdi, da se jezite ravno prav ali pa če se sploh ne jezite, boste našli zdrav odnos do jeze, ki vas bo podpiral v vaših pomembnih odločitvah in odnosih.

2. modul: EKSPLOZIVNI NAJSTNIK

Ko spoznate čustvo jeze, se bomo skupaj “lotili” najbolj glasnega, “motečega” najstnika, ki si vzame prostor in pozornost na tak način, da ne veste, kaj še lahko storite. Velikokrat ne pomaga prav nič, ne strogost, ne postavljanje mej, ne sočutje, ne umik … izčrpani ste že in ta modul vam bo pomagal, da uvidite, kje je skrivnost odnosa z eksplozivnim najstnikom.

3. modul: (ULTRA)SENZITIVNI NAJSTNIK

Eksplozivni najstnik je velikokrat eksploziven zato, ker izjemno globoko dojema svojo okolico in se nanjo odziva bolj kot ostali otroci. Izraža vse, kar je v njegovi okolici neizraženega, skritega pod preprogo ali pa morda celo nezavednega.

Ali morate imeti vse “pošlihtano”, da sploh lahko živite s takšnim otrokom? Še zdaleč ne, kajti tudi vi ste samo človek. Kaj lahko naredite in kaj 100% pomaga v takih primerih, to bo vaš odkriti zaklad tega modula.

4. modul: NAJSTNIK, KI JEZO IZRAŽA POSREDNO

Nič manj zahtevno ni življenje z najstnikom, ki svojo jezo izraža posredno, se pravi sabotira šolo ali domača opravila, se v svoji jezi spravlja na sorojence ali šibkejše, in verjetno popušča na vseh področjih.

Pri njem klasični vzgojni prijemi ne delujejo, velikokrat lahko vidite, da ga pahnejo v pravo žalost ali še večjo jezo. Zelo enostavno se zapletete v dolge pogovore in ugotovite, da je bolje za zelo kratek čas, nato pa spet po starem.

Kaj pomaga pri tovrstnem obnašanju, kako reagirati, da bo učinek, da ne boste izčrpani, frustrirani in da bo vajin odnos lep, otrok pa samozavesten in srečen? To boste izvedeli v 4. modulu.

5. modul: NAJSTNIK, KI SE ZAPRE VASE

Najstnik, ki se zapre vase, bo nase opozoril šele, ko bo zares hudo. Pred tem se zdi, kot da je vse v najlepšem redu, saj želi zelo dobro prikriti svoja težka čustva, le občasno izbruhne z ostrimi, natančno odmerjenimi besedami.

Težko je, ker sem vam odmika, vi pa ne veste, kako ga “zagrabiti”, da bi se prepad med vama ne povečeval.

V tem modulu boste prejeli skrivnostni ključ, ki odpira vrata v začarani grad – to je premik v vas, ki je ključen, da se odpre tudi vaš najstnik. Nagrajena bosta oba, vsak v sebi z rastjo samozavesti, nato pa še oba skupaj v povezanem odnosu.

BONUS modul: NAJSTNIKI in JEZA v praksi – vprašanja in odgovori

Vse, kar ste prebrali, vam ne bo uspelo brez podpore, ki je je v F.E.E.L. skupnosti resnično na pretek. Pa ne samo to, to ni površinska podpora z nasmeškom, za katerega veste, da ni iskren, to je pristna, globoka, človeška podpora, za katero še niti ne veste, kako vam manjka.

V vsakem modulu boste lahko postavljali svoja vprašanja in z nami delili svoje AHA momente. A kljub temu smo dodali še dodatni modul, ki je namenjen samo vam, vašim osebnim vprašanjem in odnosu za vašimi bližnjimi.

Harmonični odnosi so zdaj na dosegu vaše roke!

Datumi in ure bodo objavljeni, ko bo program ponovno odprt.

 • Vaje, vodene meditacije, vprašanja za poglobljeno samospoznavanje.

1. Ta del omogoča, da znanje preizkusite v praksi, ga utrdite in z njim dosežete najgloblje točke svoje duše.

2. Omogoča vam tudi, da se poglobite vase na nov način in s tem dosežete zdravljenje tudi najbolj trmastih odnosov.

 • Zaprta, strokovno vodena FB skupina

Postanete člani zaprte FB skupine, kjer dnevno skrbimo za to, da dobite odgovore, se počutite varni, povezani in podprti.

V skupini postavljate svoja vprašanja in dobite odgovore in podporo strokovnjakov in sošolcev/sošolk.

Skupina je vaš “life simulator”, kjer vadite odnose in F.E.E.L. preden ga prenesete v svoje življenje.

Večina ljudi se ne zaveda, kako ključno je vaditi občutek povezanosti in podpore, ki ga nato prenesete v svoje življenje.

 • Pogovori in predavanja zunanjih strokovnjakov

Prisluhnite zgodbam iz življenja, ki so vam lahko v navdih.

En stavek, ena beseda, eno dejanje vam lahko spremeni življenje.

Za vas bomo skrbno izbrali kompetentne in zanimive ljudi, ki lahko veliko doprinesejo k vaši osebni in čustveni rasti. Strokovnjaki bodo objavljeni, ko bo program ponovno odprt.

 • BONUS! (neprecenljivo)

Udeležba na 4 dnevnem dogodku F.E.E.L. YOUR LIFE !

Na dogodku skozi F.E.E.L. v praksi udejanjamo vse, kar smo preizkušali skozi online program. Dojamemo, da se odnos z najstnikom spremeni zaradi notranjih premikov v nas in ravnanja, ki sledi iz teh premikov in ne zaradi zunanjih dejanj ali ukrepov. Na dogodku naredite dokončni premik skozi svoj ključni izziv, ki še vztraja in s tem korak do kompetentnega, srečnega in samozavestnega najstnika.

 

F.E.E.L. ZA STARŠE NAJSTNIKOV je online program. To pomeni, da:

 • Poteka v celoti preko spleta.
 • Vsa predavanja se snemajo, tako da lahko pogledate/poslušate posnetek, če vam termin predavanja v živo ne ustreza, ali pa če želite določeno predavanje poslušati večkrat.
 • Imate svobodo sodelovanja, saj lahko sodelujete od kjerkoli (tudi med dopustomali odsotnostjo), le internetno povezavo potrebujete.

Za sodelovanje potrebujete internetno povezavo, mikrofon in kamero (kamera ni obvezna). Lahko sodelujete tudi preko telefona.

V primeru vprašanj, kako sodelovati, vam je za tehnično podporo na voljo naša ekipa.

Za sodelovanje v FB skupini potrebujete FB profil.

Program vam bo vzel okrog 2 uri tedensko, predlagam pa vam, da si rezervirate dnevni čas, ko boste v miru vadili F.E.E.L. in nov način delovanja v odnosih.

V DIAMANTNEM KROGU F.E.E.L. za starše najstnikov dobite več kot 50 ur najbolj neposrednega in zdravilnega mentorstva.

Ker želim, da se v DIAMANTNI KROG F.E.E.L. za starše najstnikov lahko vpišete vsi, ki si želite kompetentnega, samozavestnega in srečnega najstnika, ter ob tem samo čustveno rasti, sem za vas pripravila posebno ceno, možno pa je plačilo tudi na obroke!

 

Ob vpisu v DIAMANTNI KROG F.E.E.L. za starše najstnikov vam dogodek F.E.E.L. YOUR LIFE pripada kot bonus, torej je za vas BREZPLAČEN.

Popolnoma zaupam temu, da F.E.E.L. lahko reši vaše težave. Ne obljubim, da jih reši čez noč, a obljubim, da vas konstantno premika proti temu, da bo težava rešena, kar boste opazili.

Zato vam dajem osebno garancijo.

Če boste 1 leto v svojih odnosih z najstnikom redno vadili F.E.E.L. in ne boste dobili pozitivnih rezultatov, vam brez besed vrnem vaš vplačan denar in vam podarim vstopnico za enega od naših dogodkov po izbiri.

Ali si osamljen?

Vpišite se v program DIAMANTNI KROG F.E.E.L. za starše najstnikov

Dobrodošli in hvala za vaše zaupanje!

Obljubim vam, da bo to dragoceno potovanje, zdravljenje, čutenje in ustvarjanje novega življenja, ki vam bo spremenilo vse odnose.

Nikoli ne pozabite, neizmerno zaupam v vaš uspeh!

vaša

Špelca

X

Da, vpisujem se na prednostno listo za obveščanje o začetku programa

Za prijavo izpolnite spodnji obrazec.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Razumem in se strinjam, da se vpisujem v F.E.E.L. MEMBERSHIP članstvo za najmanj 12 mesecev, zaradi zaupne narave dela. Če mi način dela ne odgovarja, lahko iz članstva izstopim po 30 dneh od pričetka. V tem primeru plačam samo 1. obrok oz. lahko zahtevam vračilo vplačane celoletne članarine, zmanjšanje za prvi obrok oz. 69 eur. Če po 30 dneh članstva zaradi kateregakoli razloga dvomim o nadaljevanju, lahko predlagam 15 minutni osebni pogovor z mentoricama Janjo Urbančič ali dr. Špelco Morojna in se pogovorim o svojih dvomih. Tudi če (več) ne sodelujem v aktivnostih članstva, sem kljub temu odgovoren-a za 12-mesečno plačilo članstva (ne glede na izbran način plačila) oz. se strinjam, da ne morem zahtevati povračila vplačil. Po preteku 12 mesecev lahko članstvo kadarkoli prekinem.