Feel Your Life

Ali je dobro otroku pokazati svoja težka čustva?

Tolikokrat dobim to vprašanje, da sem se odločila odgovoriti tudi vsem vam, ki vas to muči, pa morda niti ne želite vprašati na glas.

Vprašanje v bistvu ni lahko, pa tudi enoznačnega odgovora nima. Sama se večkrat zatečem k stavku, da smo dovolj dobri starši že takšni, kot smo.

Za začetek: če se vas pred otrokom polotijo težka čustva, je težko reagirati perfektno, a vam tudi ni treba.

Morda težka čustva pred otrokom skušate skriti, morda jih potlačite, morda se umaknete v drugo sobo, morda jim skušate razložiti, da oni niso odgovorni/krivi za vaša čustva?

***

Za odgovor sem najprej vprašala kar svoja najstnika, če se oni spomnijo, kako je bilo, kdaj jim je bilo v redu, da sem pokazala težka čustva in kdaj ne (npr. močno jezo, žalost, strah).

Oba sta mi odgovorila enoglasno:

“Če si bila ti žalostna ali jezna, mi je bilo čisto OK, da nisi šla stran, samo da sem vedela, da nisi jezna name ali na brate, ali da nisi žalostna zaradi mene.”

To sem opazila tudi sama. Nekako je jasno, da ne morete dopovedati čisto majhnemu otroku, da niste jezni nanj, ampak imate svoja pretekla, nerazrešena čustva, ki so privrela na dan, a moja izkušnja je, da otrok, ne glede na starost (in vsi ostali) energetsko čutimo razliko.

Čutimo, če je nekdo, ki ima močna čustva, njihov lastnik in za njih prevzema odgovornost, ker to pomeni, da je energija čustev, pa četudi je močna, v njegovih energetskih mejah. Če energija čustev ni v naših energetskih mejah in brizga preko njih, potem lahko govorimo, kar hočemo, pa bodo spet otroci in ostali ob nas čutili, da ni tako in da v bistvu nekomu valimo odgovornost za svoja čustva.

Najbolj pomembno je torej, da vadimo, da znamo dati v močnih trenutkih svojim čustvom čim več prostora.

V sebi, v telesu, z dihom, z namenom, da sprejemam močna čustva in da jih ne stiskam, ampak nekako zadiham z njimi, jim dam prostor. In da seveda ostanem njihova lastnica in za njih prevzemam odgovornost.

Tudi če iz mene bruha bes, ker me je nekdo razjezil, se moram zavedati, da je jeza moja in da nima veze s povzročiteljem.

To je velik preklop v razumevanju čustev in za otroke (in ostale okoli nas) najbolj pomemben.

Če povzamem, otroku je varno pokazati svoja težka čustva, dokler ste njihov lastnik oz. se jasno zavedate, da so čustva VAŠA, ne glede na to, kdo in kako vam jih je povzročil.

Dodatno pa prav s tem, da ste lastniki svojih čustev, zdravite boleča čustva in ta so vedno manj močna. Starši, ki smo temperamentne narave, bomo čustva izražali bolj silovito, in seveda, tisti, ki ste bolj mirne narave, bolj mirno.

Sama sem se v letih življenja F.E.E.L. naučila mnogo bolj telesno prijetno doživljati svoja čustva (na začetku pa sem večkrat šla v gozd in s palico tolkla po starih štorih) s tem, da jim dam prostor in jim dovolim, da tečejo po telesu. Seveda imam z leti zdravljenja manj nerazrešenih in s tem zelo silovitih čustev, a prepričana sem, da je najbolj pomembno to, da sem se naučila, kako biti v telesu IN na nežen način imeti čustva.

Tako da naj velja, otroku lahko pokažete težka čustva, vse dokler ste njihovi lastniki. Če lahko, si kar vzemite prostor zase, a včasih ne morete pustiti otroka samega.

V vsakem primeru je pomembno, da z največjo ljubeznijo do sebe, ki jo premorete, objamete svoja čustva in jim daste prostor.

Učite se in vadite to in s tem bodo vaša čustva postajala bolj nežna, in ne tako izrazito intenzivna. Zavedajte se, da to vadite zase IN za otroke.

Predvsem pa se zavedajte, da ste dober starš točno takšni kot ste in seveda … vadite dalje!

Da se naučite, kako biti v telesu, kako čustvom dati prostor in še mnogo drugih skrivnosti za zdrave odnose, sem za vas pripravila posebno presenečenje:

To znanje lahko pridobite tudi v programu SKRIVNOST ENERGIJE MEDSEBOJNIH ODNOSOV (več tukaj >>)

Redna cena programa je 497 eur + DDV – v mesecu marcu ga dobite samo za 97 eur + DDV.

Pa ne samo to, kot BONUS dobite še vstopnico za dogodek F.E.E.L. REVOLUTION, ki bo 22. maja na Bledu. Kliknite tukaj in se nam pridružite >

Deli na Faceboook
Deli na mail
X

Razumem in se strinjam, da se vpisujem v F.E.E.L. MEMBERSHIP članstvo za najmanj 12 mesecev, zaradi zaupne narave dela. Če mi način dela ne odgovarja, lahko iz članstva izstopim po 30 dneh od pričetka. V tem primeru plačam samo 1. obrok oz. lahko zahtevam vračilo vplačane celoletne članarine, zmanjšanje za prvi obrok oz. 69 eur. Če po 30 dneh članstva zaradi kateregakoli razloga dvomim o nadaljevanju, lahko predlagam 15 minutni osebni pogovor z mentoricama Janjo Urbančič ali dr. Špelco Morojna in se pogovorim o svojih dvomih. Tudi če (več) ne sodelujem v aktivnostih članstva, sem kljub temu odgovoren-a za 12-mesečno plačilo članstva (ne glede na izbran način plačila) oz. se strinjam, da ne morem zahtevati povračila vplačil. Po preteku 12 mesecev lahko članstvo kadarkoli prekinem.