Feel Your Life

3 skrivnosti o jezi [kako nas jeza lahko popelje tja, kamor želimo?]

Jeza je pomembno čustvo, ki nam lahko zagreni življenje ali pa nas (če jo znamo pravilno uporabiti) popelje tja, kamor smo vedno želeli.

In kakšne so tri skrivnosti o jezi?

1. POMEMBNO JE, DA LOČIMO MED ČUSTVI IN ČUSTVENIMI REAKCIJAMI

Čustva so tako malo poznana zadeva in pomembno je, da razumemo razliko med pristnim čustvom in čustveno reakcijo.

Pristna čustva so mehka, nas peljejo v globino, so osvobajajoča, tudi če so boleča, nas v odnosih povezujejo in v nas po tem, ko so izražena, prestavijo v lepa in prijetna čustva.

Čustvene reakcije po drugi strani so ostre, boleče, ranijo, so dolgotrajne in nas v odnosih oddaljujejo.

Npr. če čutim zdravo jezo, se zavedam, da je jeza moja, si jo dovolim občutiti, začutim novo moč, ki se s tem prebuja in to novo moč uporabim za drugačno dejanje kot do sedaj. Npr. nekomu postavim zdravo mejo, se postavim zase, postanem samozavestna.

Jeza kot čustvena reakcija je lahko agresivna, cinična, rani (sebe ali druge), dolgotrajna (lahko nekaj let ali celo generacij) in ne prinese osvoboditve. Jeza v takem primeru navadno sploh ni jeza ampak pokrovka za boleča čustva, kot so žalost, razočaranje ali nemoč.

Pomembno je, da si dovolite zdravo jezo, če pa čutite, da je vaša jeza pokrovka, poglejte pod njo, in si pogumno dovolite občutiti. To je lažje ali pa sploh mogoče ob ljubeči podpori nekoga, ki vas ima rad in vas razume.

Povzetek:

 Zdrava, pristna čustva osvobajajo, čustvene reakcije vas stiskajo in omejujejo.

 Zdrava čustva so kratkotrajna in se prelevijo v lepe občutke, čustvene reakcije so dolge in vas držijo v takem stanju.

 Ker ste prelomna generacija in vas tega niso naučili, je potrebno mnogo vaje in iskrenosti.

Tako pa o knjigi pravijo bralci, ki so jo že prebrali:

2. JEZE SE LOTEVAMO KOT “PROBLEMA” NAMESTO DA BI RAZUMELI NJENO SPOROČILO

Jezo radi obsojamo kot problem, a obsojanje je v bistvu oblika bega od čustev, ki ne pomaga k izboljšanju stanja. Naj obsojanje nadomesti razumevanje, da:

 Pristna ali zdrava jeza prinaša osvoboditev, moč, gorivo za nove temelje odnosov.

 Jeza kot čustvena reakcija povzroča bolečine tako sebi kot drugim in namesto da jo obsojamo, poglejmo pod njo in pomagajmo.

3. JEZE SE LOTEVAMO NA NAČINE, KI NE DELUJEJO

Kot posledica pomanjkljivega razumevanja jeze smo razvili cel kup pristopov, ki žal ne delujejo, ali pa zelo kratkoročno.

Prav nasmejala sem se, ko sem brala 15 strategij za obvladovanje jeze, ki naj bi veljale za najstnike, med njimi npr. “če vas prime, da bi eksplodirali, ne eskplodirajte.”

A res?

Če ste vi eksplozivni ali imate doma eksplozivnega družinskega člana, potem vam je jasno, da zadeva ni “na gumb”. Če bi bila, bi ta gumb že zdavnaj uporabili.

Najbolj pa me žalosti, ker je psiholog mladostnikom v intervjuju predlagal celo zdravila.

Zato se je treba jeze lotiti na povsem nove, iskrene načine, ki zares delujejo.

Več v knjigi Pomagajte najstniku (in ostalim ljudem okoli vas) izraziti jezo, ki jo lahko naročite tukaj >

Deli na Faceboook
Deli na mail
X

Razumem in se strinjam, da se vpisujem v F.E.E.L. MEMBERSHIP članstvo za najmanj 12 mesecev, zaradi zaupne narave dela. Če mi način dela ne odgovarja, lahko iz članstva izstopim po 30 dneh od pričetka. V tem primeru plačam samo 1. obrok oz. lahko zahtevam vračilo vplačane celoletne članarine, zmanjšanje za prvi obrok oz. 69 eur. Če po 30 dneh članstva zaradi kateregakoli razloga dvomim o nadaljevanju, lahko predlagam 15 minutni osebni pogovor z mentoricama Janjo Urbančič ali dr. Špelco Morojna in se pogovorim o svojih dvomih. Tudi če (več) ne sodelujem v aktivnostih članstva, sem kljub temu odgovoren-a za 12-mesečno plačilo članstva (ne glede na izbran način plačila) oz. se strinjam, da ne morem zahtevati povračila vplačil. Po preteku 12 mesecev lahko članstvo kadarkoli prekinem.