Feel Your Life

Danes se je izpisala iz srednje šole

Po ogromnem odzivu na sporočilo, kako smo se prebijali skozi porodne krče odločitve, ali bo naša najmlajša ostala v srednji šoli ali se bo šolala kako drugače, vam danes lahko napišem nadaljevanje te zgodbe.

Prvi korak, ki me je čakal, je bil sestanek z razredničarko in ravnateljem.

Malo sem bila napeta in strah me je bilo, kako se bo to izteklo. Pa ne prav zares strah, saj sem odrasla, kompetentna oseba, ampak vseeno … saj veste, tisti črviček,  ki se v meni oglasi, ko začuti “avtoriteto”. Ranljiva sem, ko gre za moje otroke, nisem si želela merjenja moči ali prepričevanja in ker sem pionirka v odločitvah, kot je alternativno šolanje srednješolke, sem se pripravila na vse mogoče scenarije.

Na sestanek sem prišla 5 minut prezgodaj in že pogled in stisk roke razredničarke me je pomiril. Res je topla in srčna, kar žal mi je, da mora delati v tako togem sistemu.

Takoj sva šli k ravnatelju in bila sem prijetno presenečena, ko sem zagledala mladostnega in energičnega človeka, ki je sicer tekal sem in tja z milijon opravki, ampak sem v njem čutila iskreno predanost svojemu poklicu.

“Vi pa naredite veliko kilometrov”, sem se mu nasmehnila in on se je nasmehnil nazaj: “Res je, se kar nahodim”.

Led je bil prebit. Hvala Bogu.

Torej, tukaj sem zato, ker bi rada svojo hčerko izpisala iz vaše šole.

Na poti v šolo, ko sem parkirala avto, sem jo še zadnjič poklicala. “A si prepričana, da te izpišem? Ali se ne bi vsaj tako dogovorili, da boš hodila poslušat predavanja in ne bi imela ocen?” sem še poskusila.

“Ne, mami”, je bila odločna, “izpiši me prosim.”

Takrat sem vedela, da je nisem poklicala zaradi sebe. Globok materinski čut v meni je želel preveriti njeno odločnost in pripravljenost soočenja s to pomembno odločitvijo.

“Test mama” je opravila in bila je pripravljena.

Sem slišal, pravi ravnatelj. Kaj pa vas je privedlo do te odločitve?

Povedala sem mu svojo zgodbo. Da imam sina, ki se je šolal sam, in je danes izjemno uspešen start-up podjetnik.

Da je hčerka kreativka, ki potrebuje svobodo. Da tekoče govori angleško in špansko in da se bo šolala v online mednarodni šoli, ki omogoča vpis na fakultete.

Da sem sama v svojih zgodnjih 30-tih letih zapustila odlično službo na fakulteti, ker nisem želela zapravljati svojih talentov zato, da pišem znanstvene članke, ki so namenjeni samo zbiranju točk za napredovanje.

Da sem podjetnica in da zagovarjam svobodo, ki pride z disciplino.

Obnemela sem, ko je bil navdušen! Tudi sam je pustil službo na fakulteti iz istih razlogov. Žalosten je, ker je naš sistem tako tog in ne dopušča svobode in kreativnosti. Žalosten je, ker štejejo samo ocene in se ne vidi človeka.

Skrbelo ga je, če imamo alternativno, če bo za otroka poskrbljeno. Tako sem bila vesela, ko sem slišala, kaj mu je pomembno. Pomemben mu je bil otrok! Ne ego, ne sistem, ne ocene, niti ne način, kako bo otrok postal uspešen in kompetenten odrasel.

Pomemben mu je bil otrok.

Dotaknil se je mojega srca. Lepo smo se vse dogovorili. Čestital nam je za pogum in nam zaželel veliko uspeha. Razredničarki je bilo žal, da ne bomo skupaj in po pravici povedano, meni tudi. Zaradi ljudi, ki sem jih tam spoznala. Če bi lahko imela njih brez sistema, bi z veseljem ostala.

Čeprav še vedno ne vem, kako in kam bo vodila hčerkina pot, sem bila pomirjena. Ko si na pravi poti, dobivaš drobna potrdila, in to je bilo eno izmed njih.

****

Hčerka v teh dneh v glavnem ustvarja in veliko spi. Sumim, da se bori z najstniško izgorelostjo in ima čas, da jo pozdravi in se globoko spočije. Z online šolo bo začela, ko bo pravi trenutek (šola omogoča vpis kadarkoli med letom).

Ko sva včeraj zjutraj skupaj peljali psa na sprehod in zraven nabirali kostanje, je ves čas ponavljala: “Mami, jaz sem tako srečna. Mami, jaz sem srečna. Jaz sem res srečna!”

Tudi jaz, srce moje. Ti si me naučila, kako upočasniti in zares poslušati sebe.

Oprosti, če sem bolj počasna učenka :-) imam leta in leta treninga v hitenje, lovljenje sreče zunaj sebe in oziranja na okolico v strahu, da bom izločena.

****

Ker je lažje, če vam nekdo po temni poti posveti z lučko, sem za vas pripravila knjigo POMAGAJTE NAJSTNIKU (in drugim ljudem okoli sebe) IZRAZITI JEZO. Naročite jo s klikom tukaj.

Deli na Faceboook
Deli na mail
X

Razumem in se strinjam, da se vpisujem v F.E.E.L. MEMBERSHIP članstvo za najmanj 12 mesecev, zaradi zaupne narave dela. Če mi način dela ne odgovarja, lahko iz članstva izstopim po 30 dneh od pričetka. V tem primeru plačam samo 1. obrok oz. lahko zahtevam vračilo vplačane celoletne članarine, zmanjšanje za prvi obrok oz. 69 eur. Če po 30 dneh članstva zaradi kateregakoli razloga dvomim o nadaljevanju, lahko predlagam 15 minutni osebni pogovor z mentoricama Janjo Urbančič ali dr. Špelco Morojna in se pogovorim o svojih dvomih. Tudi če (več) ne sodelujem v aktivnostih članstva, sem kljub temu odgovoren-a za 12-mesečno plačilo članstva (ne glede na izbran način plačila) oz. se strinjam, da ne morem zahtevati povračila vplačil. Po preteku 12 mesecev lahko članstvo kadarkoli prekinem.