Feel Your Life


Dobra zveza z bivšim možem?

… oz. najbolj ranljiva izpoved, ki sem jo kdaj zapisala.

Danes sem si zjutraj stiskala svoj zeleni sok iz grenivk, ohrovta, peteršilja, špinače, sladkega janeža, ingverja, jabolk in korenčka. Takrat se mi je posvetilo. Že nekaj dni mi misli uhajajo k bivšemu možu, ki ima že nekaj časa novo dekle.

Naenkrat sem se zavedla, da sem srečna zanj. Odkar sem se odločila, da ga zapustim, sva bila oba na velikanski preizkušnji. Sama sem padla v črno luknjo obsodb in ničelnih financ, samopodobe v minusu in samozavesti, ki je ni bilo niti v sledeh. Počasi sem se pobirala in sledila navodilom za zdravo zaključevanje veze – 5 do 7 let. Nikamor se mi ni mudilo in še danes se mi ne, ker vem, da se skozi proces preobražam bolj kot skozi karkoli drugega.

Tudi njemu ni bilo prihranjeno. Soočil se je s tem, da ga žena ne želi več vzdrževati in mu omogočati tega, da mu ni treba skrbeti niti za najnižjo položnico (za vse sem skrbela jaz, pa ne, ker sem hotela, ampak ker mi drugega ni preostalo). Soočil se je s tem, da se žena ne želi več prepirati in je s tem izgubil hrano za svojo konfliktno odvisnost. Soočil se je s tem, da mora živeti sam (do tedaj se je prestavil iz mamine hiše v posteljo prve žene in od tam k meni, v mojo hišo). 

Prva žena ga je tožila zaradi neplačevanja preživnine. Upravičeno. Grozil mu je zapor. Izpadali so mu VSI zobje. Z najinimi otroci skorajda ni imel stikov, ker jih ni želel.

Ko sva bila še skupaj, mu moja meja ni zadostovala. Kljub temu, da sem nekaj let grozila, da ga bom zapustila, se je temu posmehoval, saj ni verjel, da bom brez babic s tremi otroki zmogla sama. A ko mi je počilo, mi je počilo. Prevzela me je neznanska moč in odločila sem se, da grem. Znan scenarij iz zakonov s fizičnim in psihičnim nasiljem.

Kljub vsemu temu je z novim dekletom nadaljeval zgodbo konfliktne odvisnosti. Tudi z njo se je prepiral za vsako figo, me celo o tem občasno obvestil in jaz vem, kako je to. Ne neha, dokler ni vse okrog njega pokošeno.

Vse dokler se ni zgodilo nekaj, kar mu je spremenilo življenje. Moral je v zapor. Imel je vsaj 3 leta opozoril, ki jih ni jemal resno. Tokrat je šlo zares.

Bila sem v šoku. A vseeno se spominjam miru, ki me je takrat prevzel. Jokala sem nekaj ur, nato pa se je meni naselila predaja Univerzumu. Sprejela sem. Povedala otrokom in povedala, da je zaradi tega še vedno njihov ati, ki jih ima rad.

Iz zapora je v začetku pisal, nato nič več, tudi poklical ni. Stikov z otroki ni iskal in jih kljub prostim vikendom ni niti enkrat obiskal. Izgubil je vse zobe.

Ko je prišel iz zapora, je njegovi punci prekipelo. Postavila mu je meje, ki jih je končno pričel upoštevati. Popravil si je zobe. Najbrž se je vsaj delno nehal prepirati. Pričel je služiti denar z delom, ki je delo njegovega srca in pri tem vidno uživa. Otrokom je prvič dal žepnino in se sam spomnil, da imajo rojstne dneve.

Danes sem bila srečna zanj. Ker je pri tretjič ostro postavljeni meji dojel, da gre zares. Da mu bo koristilo, če se spremeni, ker to dela zase. Da bo kot duša zrasel in postal boljši človek in oče.

Počutila sem se kot mati pri kralju Salomonu.

Zgodba pripoveduje, da sta se dve materi skregali za otroka, saj sta obe trdili, da je njun. Po rešitev sta šli h kralju Salomonu, ki je predlagal, da razreže otroka na pol in dobita vsaka polovico. Ena mama se je strinjala, druga pa je zakričala, da v tem primeru pa naj ga ima raje ona druga. Ve se, katera je bila prava mama, a ne?

Tudi če ni moj, samo da je njemu boljše. Niti slučajno si ne želim, da bi bil moj, hvala, dovolj je bilo. A vem, da sva dušna prijatelja. Želim si, da bi lahko lepo vzgajala otroke. Najino skupno učenje se nadaljuje. Redno se kaj naučim, ko moram tolerirati svoje in njegove reakcije.

Vezi resnične ljubezni ostanejo za vedno. S tem ne mislim intimne ampak božanske ljubezni. Zato trdim, da je razpad odnosov potrebno ozdraviti počasi. Nikar ne režite vezi v želji po instant rešitvah. Nezdrave vezi bodo odpadle, zdrave pa vas bodo podpirale pri vseh bodočih odnosih.

Za vse ločene in za vse, ki duhovno rastete v odnosih … vedno ohranjajte zdravi del vezi. 

Pojdite počasi in tako ne boste zgrešili bogastva, ki ga lahko poberete po poti!

Deli na Faceboook
Deli na mail
X

Razumem in se strinjam, da se vpisujem v F.E.E.L. MEMBERSHIP članstvo za najmanj 12 mesecev, zaradi zaupne narave dela. Če mi način dela ne odgovarja, lahko iz članstva izstopim po 30 dneh od pričetka. V tem primeru plačam samo 1. obrok oz. lahko zahtevam vračilo vplačane celoletne članarine, zmanjšanje za prvi obrok oz. 69 eur. Če po 30 dneh članstva zaradi kateregakoli razloga dvomim o nadaljevanju, lahko predlagam 15 minutni osebni pogovor z mentoricama Janjo Urbančič ali dr. Špelco Morojna in se pogovorim o svojih dvomih. Tudi če (več) ne sodelujem v aktivnostih članstva, sem kljub temu odgovoren-a za 12-mesečno plačilo članstva (ne glede na izbran način plačila) oz. se strinjam, da ne morem zahtevati povračila vplačil. Po preteku 12 mesecev lahko članstvo kadarkoli prekinem.