Feel Your Life

Kaj meni RESNIČNO NI pomagalo pri starševstvu

Nekdanji prepiri z otroci in moje takratne reakcije na njihovo obnašanje, so mi v preteklosti povzročale veliko krivdo in podžigale mojo samokritiko.

Kar nekaj let je preteklo, preden sem ugotovila, da tisto kar je bilo ranjeno v odsotnosti ljubezni, se lahko pozdravi le ob prisotnosti ljubezni. Vam razložim kaj s tem mislim skozi spodnjo zgodbo.

Čeprav so moji najstniki že (skoraj) odrasli, to še zdaaaleč ne pomeni, da izzivov, trčenj ali konfliktov v naših odnosih ni več. 

Lansko zimo sva z Ajro imeli revolucionarni F.E.E.L. trenutek. Na kratko, zgodilo se je tole.

Sprehajali sva se po pohorskih hribih in jaz sem želela čez manjši hrib, Ajra, pa se je uprla. Ni želela v hrib. Ne in ne.  Z dolgim nosom, sva šli sva vsaka v svojo smer. Preden karkoli rečete name…  vem, kaj si mislite: “Ampak Špelca… to ni nič kaj posebnega?” Navzven ne… v meni pa se je kuhalo miljon starih, nepretočenih čustev.

Sprožil se je občutek ničvrednosti, počutila sem se neprepoznano in… da me nihče nima rad. Vse bi dala za otroke, nazaj pa dobim to, da še v en majhen hrib ne morejo, tudi ko meni to res veliko pomeni. Čutila sem globoko bolečino. Solze so tekle v potokih.

Sčasoma sem prečutila najtežje in se uspela približati Ajri, ki se je počasi že vračala za mano. Po prvih trenutkih obtoževanj, je tudi ona le spustila svoje obrambne mehanizme in uspela stopiti v stik s svojim pristnimi občutki. Kmalu sva obe skupaj jokali. Žalost je stekla skozi naju in končali sva objeti in povezani.

To je lepota F.E.E.L. — namesto poglobljenega konflikta, pridemo  iz težkih situacij globlje povezani in z večjim razumevanjem sebe ter drugega.

Če imate svoje otroke, potem verjamem, da se tudi vi soočate s podobnimi izzivi. Mogoče ne veste kako naprej?

Po svojih izkušnjah in izkušnjah mojih študentov, vem, da v takšnih primerih, je vse kar potrebujete dovoljenje, da pogledate vase brez obsodb. Brez pričakovanj, kakšni bi morali biti ali kako bi morali “odreagirati, reči, komunicirati… drugače”.

Ja, seveda bi lahko marsikaj naredili drugače. Ampak… 

Vam bosta obtoževanje sebe in samokritika pri tem pomagali?

Meni nista.

Zato sem napisala knjigo “POMAGAJTE NAJSTNIKU (in ostalim ljudem okoli sebe) IZRAZITI JEZO”, ker sem spoznala, da to, kar starši resnično potrebujemo, so tri temeljne stvari:

  1. Pravo (in učinkovito) orodje za težke trenutke 
  2. Sočutno vodstvo IN podporo
  3. Zgodbo nekoga, ki je šel skozi enake izzive

Knjiga “POMAGAJTE NAJSTNIKU (in ostalim ljudem okoli sebe) IZRAZITI JEZO” vsebuje to… in več.

Naročite jo lahko s klikom na povezavo: https://feel-yourlife.com/lp-knjiga-pomagajte-najstniku-izraziti-jezo/

Deli na Faceboook
Deli na mail
X

Razumem in se strinjam, da se vpisujem v F.E.E.L. MEMBERSHIP članstvo za najmanj 12 mesecev, zaradi zaupne narave dela. Če mi način dela ne odgovarja, lahko iz članstva izstopim po 30 dneh od pričetka. V tem primeru plačam samo 1. obrok oz. lahko zahtevam vračilo vplačane celoletne članarine, zmanjšanje za prvi obrok oz. 69 eur. Če po 30 dneh članstva zaradi kateregakoli razloga dvomim o nadaljevanju, lahko predlagam 15 minutni osebni pogovor z mentoricama Janjo Urbančič ali dr. Špelco Morojna in se pogovorim o svojih dvomih. Tudi če (več) ne sodelujem v aktivnostih članstva, sem kljub temu odgovoren-a za 12-mesečno plačilo članstva (ne glede na izbran način plačila) oz. se strinjam, da ne morem zahtevati povračila vplačil. Po preteku 12 mesecev lahko članstvo kadarkoli prekinem.