Feel Your Life

Ko najbolj potrebujem mir, so otroci najhujši

Dragi-a,

danes pišem vam, ki ste se našli v zgornjem stavku. Toliko let sem doživljala stiske, ki so me izčrpavale, da zelo dobro vem, kakšen občutek je, ko potrebuješ samo malo miru in prav takrat so otroci najhujši.

Vem, klasični nasvet bi vas zdajle peljal v pol urice zase, v penečo kopel ali sprehod, za otroka pa naj poskrbi nekdo drug. Verjamem, da ste to že poskusili. Če niste, potem je gotovo vaš prvi korak, da poskrbite zase in z več energije se boste lažje soočali z izzivi starševstva.

A danes bom spregovorila o globlji tematiki, o kateri ni skoraj nič znanega, a je vedno bolj prisotna.

Spregovorila bom o novi generaciji otrok, ki zaznavajo toliko več, kot smo si mi pripravljeni priznati. Imenovala sem jih (ultra)senzitivni otroci.

Nič se ne čudite, če boste v opisu prepoznali sebe. Starši, ki so blagoslovljeni z (ultra)sentivinimi otroci, so običajno sami(ultra)senzitivni. Razlika je le v tem, da smo mi kot otroci bili utišani, poslani v sobo, kaznovani, rečeno nam je bilo, da ne razumemo, zakaj gre in naj se brigamo zase … gotovo pa še kaj hujšega in bolj ponižujočega. Nekateri smo zaradi naše prodornosti ali uporništva preživljali nasilje.

Še posebej zato si za svoje otroke želimo drugače.

Če se torej vaš otrok najbolj nemogoče obnaša takrat, ko bi vi potrebovali mir in umik, ste pred velikansko priložnostjo. Veste, vaš otrok ni nevzgojen, nemogoč in težava ni v tem, da vi ne znate vzgajati ali postavljati meja

Dogaja se izjemno zanimiv fenomen, ki vas osvobaja. (Ultra)senzitivni otrok namreč zaznava vaša čustva, s katerimi vi sami še niste v stiku!

Tega se otrok ali najstnik seveda ne zaveda. Samo nekaj ga tišči, nekaj ni ok in on čuti napetost, ki nastane med vašim notranjim in zunanjim svetom. Ta napetost je ponavadi tako huda in za otroka ali najstnika toliko preveč, da prične otrok nezavedno drezati prav v to napetost.

Nagaja, nori, se prepira, teka in skače, je nemiren, zgodi se nesreča, kaj se razbije, polije, ali pa letijo besede, ki vas zares sprovocirajo.

“Samo še tebe mi je manjkalo!”, so žal naše najbolj pogoste besede. 

A so resnične. Prav to vam manjka. Manjka vam, da vam nekdo pokaže, kaj se nezavedno kuha v vas in se tega (še) ne zavedate oz. s tem niste v stiku.

Kaj pa zdaj? Otrok nori, vi ste na robu tega, da znorite še sami, in zdaj naj se v miru usedete v meditacijo in uredite svoje račke lepo v vrsto ali kako?

Ne! Zdaj pride najbolj revolucionarna ugotovitev, ki bo vaš svet spremenila v mir takrat, ko ga najbolj potrebujete. 

Kajti rešitev je v tem, da samo izrazite svoja čustva!

Ni treba, da imate svoje probleme že rešene. Človek ste in lahko imate svoje probleme. A izrazite, kaj čutite! Povejte. Recite na glas: ”Jezen-a sem, ker ne znam rešiti problema X,” ali pa “Razočaran-a sem, ker se je moj načrt izkazal za neizvedljivega,” … oz. povejte, kaj čutite ob svojem problemu, namesto da se tem občutkom izogibate.

Ne rešujte, ker ni treba. Samo izrazite se.

Garantiram vam, vaš otrok bo zadovoljen z vašo iskrenostjo, ne z vašo popolnostjo. Umiril se bo in vi boste dobili svoj mir (največ zato, ker ste se izrazili, delno pa tudi zato, ker otrok ne bo več drezal v vas) in lahko boste začutili vajino povezanost.

A ni to najlepša nagrada? Otrok vas uči, kako priti v stik s tem, kar se dogaja POD površjem.

Da boste to lahko storili, morate najprej priti v stik s tem, kaj resnično čutite. Še prej pa se morate zavedati, kaj se dogaja in se ustaviti v običajni reakciji.

In ker vem, da je to lahko zelo enostavno, ko imate na svoji poti svetilnik in podporo, sem za vas napisala knjigo. POMAGAJTE NAJSTNIKU (in drugim ljudem okoli sebe) IZRAZITI JEZO je v prvi izdaji postala prava uspešnica, tako zelo, da je razprodana.

Zato sem za vas pripravila novo izdajo. V njej je 70 dodatnih strani, med drugim celotno poglavje o (ultra)senzitivnih najstnikih, katerega sem vam za pokušino predstavila danes.

Knjiga je predvsem realna. Ne olepšuje in ne trosi pocukranih nasvetov, katerih ne morete spraviti v prakso. Je vaš prijatelj in vaša podpora v trenutkih, ko bi otroka najraje zabrisali skozi okno ali pa za vedno zapustili “službo” starša, v kateri ste “popolnoma nesposobni”.

Naj vam polepša življenje!

Kliknite in naročite svoj izvod tukaj!

 

PS: Knjiga POMAGAJTE NAJSTNIKU (in drugim ljudem okoli sebe) IZRAZITI JEZO je vas bo zabavala z zgodbicami iz realnega sveta in vam prikazala realno življenje z najstniki. Pokazala vam bo, kako lahko vzpostavite ali utrdite povezanost in harmonijo, ki ste jo začeli graditi že z majhnim otrokom.

Prvih 2000 izvodov je razprodanih. Otroci rastejo, vi rastete in družine to knjigo potrebujejo. Zrasla je tudi knjiga in se rodila v svojo verzijo 2.0 :-) s 70 dodanimi stranmi, novim poglavjem in novimi zgodbami.

 

Kliknite in naročite svoj izvod tukaj!
Deli na Faceboook
Deli na mail
X

Razumem in se strinjam, da se vpisujem v F.E.E.L. MEMBERSHIP članstvo za najmanj 12 mesecev, zaradi zaupne narave dela. Če mi način dela ne odgovarja, lahko iz članstva izstopim po 30 dneh od pričetka. V tem primeru plačam samo 1. obrok oz. lahko zahtevam vračilo vplačane celoletne članarine, zmanjšanje za prvi obrok oz. 69 eur. Če po 30 dneh članstva zaradi kateregakoli razloga dvomim o nadaljevanju, lahko predlagam 15 minutni osebni pogovor z mentoricama Janjo Urbančič ali dr. Špelco Morojna in se pogovorim o svojih dvomih. Tudi če (več) ne sodelujem v aktivnostih članstva, sem kljub temu odgovoren-a za 12-mesečno plačilo članstva (ne glede na izbran način plačila) oz. se strinjam, da ne morem zahtevati povračila vplačil. Po preteku 12 mesecev lahko članstvo kadarkoli prekinem.