Feel Your Life

Naj bo vaš posel kot konj

…oz. zakaj je poslovna rast tako zelo povezana z osebno rastjo!Ali ste opazili, da vedno, kadar razmišljamo ali se z nekom pogovarjamo o izzivih našega posla, pravzaprav diskutiramo naše osebne vzorce?

Na poslovni poti hitro ugotovimo, da je naša osebnost in njena rast – torej – naše močne strani, naše šibkosti, naše znanje, naši strahovi, naše omejitve – temeljito prepletena z rastjo našega posla.Uf!

Pomislite, kolikokrat ste sami sebi najhujši šef?

Kolikokrat mislimo, da bi morali že vse obvladati, že včeraj! Še posebej, kadar na nas čakajo neplačani računi :-(

Nič toliko ne izzove naših zaključkov o samem sebi in o življenju ter naše negotovosti kot ambicija, da bi postali uspešni, še posebej poslovno uspešni. Zato je želja po poslovni rasti odlična priložnost za osebno rast.

Verjemite ali ne, to se dogaja VSEM uspešnim poslovnežem, po vsem svetu! Zato naj vam tistim, ki ste ta trenutek zaskrbljeni, ne glede na to, ali ste začetnik ali pa že izkušen poslovnež, ki se sooča s spremembo, na srce položim 5 preprostih resnic o človeški naravi poslovnežev, ki sem jih povzela po zanimivem spletnem članku, nekoč, nekje.

Morda vam bodo malce olajšale breme in boste postali bolj prizaneseljiv šef samemu sebi. Vse dokler se jih zavedamo, bo naš posel bolj zabaven in ne bomo ne sebi ne svojim zaposlenim oz. sodelavcem požrli vseh živcev!

1. Nikoli se ne boste počutili pripravljene.

Veste, kako ljudje rečejo, da nikoli ni idealni čas za otroka? No, prav tako ni idealnega časa za pričetek posla, lansiranje novega prozivoda oz. da poskusite novo veliko avanturo v svojem poslu. Nikoli ne boste imeli dovolj denarja, časa in znanja, da bi se počutili pripravljene. In prav to je idealno pravilno in super, kajti raztezanje izven naše cone udobja nam omogoči rast, ki jo iščemo. Včasih bo to naporno, ampak je VREDNO!

2. Vedno je prostor za drugo mnenje (beri: za konkurenco).

Na spletu je danes na voljo toliko informacij, da smo hitro preplavljeni, in kaže, da ne glede na to, kaj se spomnimo, vedno obstaja nekdo, ki je isto stvar povedal bolje, ima lepšo spletno stran ali boljši vpliv na stranke. Velikokrat o sebi mislimo, da smo premalo kvalificirani, ker se primerjamo z vsakomer, ki počne kaj podobnega. Ampak temu še zdaleč ni tako, kajti vaš glas je samo vaš glas in nihče, prav nihče nima vaših izkušenj, vaše perspektive, vaše zgodbe, vaše osebnosti. Svet potrebuje to, kar imate za povedati prav vi!

3. Vedno si boste želeli, da bi vam nekdo povedal, kaj naj storite.

Zanimivost, ki odlikuje vse poslovneže, je ta, da si po eni strani vedno prizadevamo  za neodvisnost in samostojno, kreativno razmišljanje, po drugi strani pa so naši možgani naravnani na iskanje varnosti. V človeški naravi je, da si želi varnosti in da tako zelo želi izvedeti, kaj jo čaka za naslednjim vogalom. In seveda, NIKOLI si ne želimo občutiti osramočenja….in vse to vodi k nedokončanim projektom in neizpeljanim idejam. Ključno je, da prevzamemo odgovornost za to, da pridemo, kamor želimo priti, in da sprejememo dejstvo, da je pot tja negotova in tvegana (in da velikokrat ni nikogar, ki bi nam povedal, kaj naj storimo)!

4. Nikoli ne boste mislili, da ste dovolj dobri.

Perfekcionizem je sovražnik dobrega. Tolikokrat vidimo ljudi, ki se zaženejo v velik koncept (saj veste, super spletna stran, publiciranje, knjiga in program, vse to v prvih 3 mesecih!). Odlično je, da razmišljamo o velikih ciljih, toda zares je potrebno, da se osredotočamo na to, kar je potrebno v sedanjem trenutku. Nikar ne investirajte tisočev evrov v moderno spletno stran dokler ne testirate trga za svoj proizvod ali storitev. Želimo si izgraditi palačo, ampak potrebno je začeti z majhno leseno hiško. Naučimo se gradnje poslovnega sistema od prekatnega nautilusa, ki veča svojo hiško s tem, ko raste sam, in se razširja prekat za prekatom, sobico za sobico. Če rastemo počasi in negujemo potrpežljivost, bo naša stvaritev dosegla velikost in lepoto, ki jo želimo.

Prekatni nautilus

5. Vedno boste podcenjevali svoje usluge.

To je še kako res. To, kar počnete, boste vedno jemali kot samoumevno. Če se vas poloti tak občutek, da je nekaj za vas tako zelo enostavno, potem pozor – podcenjujete vrednost, ki jo prinašate svojim strankam. Postaviti ceno za storitev ni enostavno, vendar svetujem, da vedno postavite vsaj 10-20% višjo ceno od cene, s katero se počutite popolnoma udobno, in da postopoma višate cene storitev glede na to, kako tudi višate kakovost vaše storitve in kako raste povpraševanje po njej.

Rast je mogoča samo, če se premikate naprej.

Morda ste že slišali to zgodbo, ampak meni se zdi odlična primerjava. Če sedite na konju in ga poskušate obrniti v pravo smer, vam ne bo uspelo. Konja lahko obrnete samo, ko se premika.

Naj bo vaš posel kot konj, lažje ga je premakniti v pravo smer, kadar se premika!

Deli na Faceboook
Deli na mail
X

Razumem in se strinjam, da se vpisujem v F.E.E.L. MEMBERSHIP članstvo za najmanj 12 mesecev, zaradi zaupne narave dela. Če mi način dela ne odgovarja, lahko iz članstva izstopim po 30 dneh od pričetka. V tem primeru plačam samo 1. obrok oz. lahko zahtevam vračilo vplačane celoletne članarine, zmanjšanje za prvi obrok oz. 69 eur. Če po 30 dneh članstva zaradi kateregakoli razloga dvomim o nadaljevanju, lahko predlagam 15 minutni osebni pogovor z mentoricama Janjo Urbančič ali dr. Špelco Morojna in se pogovorim o svojih dvomih. Tudi če (več) ne sodelujem v aktivnostih članstva, sem kljub temu odgovoren-a za 12-mesečno plačilo članstva (ne glede na izbran način plačila) oz. se strinjam, da ne morem zahtevati povračila vplačil. Po preteku 12 mesecev lahko članstvo kadarkoli prekinem.