Feel Your Life

Šolanje na domu – da ali ne?

Zadnje leto dobivam ogromno vprašanj glede šolanja na domu, kličejo me novinarji, starši in včasih celo mladostniki.

Najprej bi rada, da veste pomemben podatek.

Imam tri otroke. Vsi trije so končali Waldorfsko osnovno šolo. Najstarejši bo letos dopolnil že 24 let in ima končano samo osnovno šolo. Po končani OŠ se ni vpisal v srednjo šolo, izobraževal se je sam, po svojih željah. Bil je izjemno radoveden raziskovalec znanja in ga je pridobil (in ga še pridobiva) ogromno. Pri 11 letih se je čisto sam naučil programirati in pri 18 je objavil svojo prvo aplikacijo za Google in Apple.

Uspela je, do danes ima 20 mio downloadov in moj mladi odrasli sin danes vodi uspešno mednarodno podjetje.

Moj drugi je šel v običajno srednjo šolo in jo nekako zvozil. Ni tip, da bi šolo delal sam, raje je med ljudmi, četudi mora kakšnega zoprnega prfoksa malo potrpet. Ko se je vpisal na faks, se je začela co.ro.na in ni naredil letnika. Ni tip za on-line šolo. Pa ne samo to. Ker mu je bilo dolgčas, je začel svoj biznis in ga bo kmalu tako razvil, da bo samostojen.

Moja najmlajša ni hotela v srednjo šolo. Šla je za en teden in se je izpisala (že pred co.ro.no). Kot da bi slutila. Po enem letu pavze se je vpisala v ameriško on-line šolo in tudi tam se počuti preobremenjena. Je umetnica, ustvarila je svojo zbirko #shinecollection in sedaj iščeva varianto, kako bi ostala v tej šoli, a da bi imela dovolj časa za ustvarjanje in resne treninge (novembra gre na svetovno prvenstvo v plesu).

Tako, in kaj zdaj?

Trije otroci, tri različne izkušnje.

Kako naj bomo kot starši dovolj pametni, da izberemo prav?

Samo en način je.

Da poslušaš svojega otroka in mu zaupaš. Da zaupaš sebi, da izbereš pravilno. Da ti tako živiš, da otroku daješ vzgled discipline, veselja do pridobivanja znanja, veselja do dela in svobode.

Potem otrok ne more zaiti na stranpoti.

Se pravi, dragi-a , spet smo pri sebi, a ne?

Kako naj sama zaupam, živim ustvarjalno, delovno in hkrati avtentično in svobodno?

Kako naj sama slišim sebe, da bom lahko slišala otroka?

Moj odgovor je v 4 korakih:

  • Nehaj živeti po avtopilotu in se daj na voljo za občutenje

Najprej, dragi-a , si dovolite občutiti. Kje vas tišči, žuli, skrbi, vas je strah, ste jezni? Ti občutki niso “brezveze” ampak vam nekaj sporočajo.
Če jih vedno znova prekrijete z aktivnostmi, socialnimi mediji, hrano ali Netflixom, potem jih ne začutite. Sporočajo vam, na katerih področjih svojega življenja živite mimo svoje resnice.

  • Spusti se iz glave v telo in srce

Ko ste se odločili, da boste dovolili občutke, jih začutite v telesu, namesto da o njih razmišljate in iščete rešitve tako, da glava peče.

Samo v telesu si jih dovolite, takoj bo lažje. Še posebej, če jih spustite po telesu v zemljo, kot potok ali slap.

  • Izrazi, kar ti leži na duši

Imate koga, ki vas posluša? Če ga/jo imate, povejte, kaj čutite. Poskusite se izogniti razlagi celotne zgodbe, ampak samo povejte: “Žalostna sem”, “Skrbi me”, “Počutim se nemočno” ali karkoli ste našli v svojem telesu.

  • Počakaj na uvid in stori potrebne korake brez omahovanja in dvomov

Ko ste se izrazili, počakajte. Naj se čustva pretočijo. Šele ko boste začutili olajšanje, se bo v vas odprl nov uvid. Jasno vam bo nekaj, kar je bilo prej v megli ali oblakih.

Zaupajte. To je jasno sporočilo. Sledite mu in ukrepajte.

Bodite svobodni in zase in za svoje otroke napravite pravo izbiro.

******

Če želite čudovite zvezke iz kolekcije moje hčerke, ki jo je naredila za deklice, ki se želijo v svojem telesu počutiti dobro, pa skočite na spodnji link in jih naročite … naj bo začetek šole, takšen ali drugačen … čudovit.

Ajrino zgodbo si lahko prebereš TUKAJ.

Zvezke naročite tukaj.

Nikoli ne pozabite, neizmerno zaupam v vaš uspeh!

Vaša,

Špelca

Deli na Faceboook
Deli na mail
X

Razumem in se strinjam, da se vpisujem v F.E.E.L. MEMBERSHIP članstvo za najmanj 12 mesecev, zaradi zaupne narave dela. Če mi način dela ne odgovarja, lahko iz članstva izstopim po 30 dneh od pričetka. V tem primeru plačam samo 1. obrok oz. lahko zahtevam vračilo vplačane celoletne članarine, zmanjšanje za prvi obrok oz. 69 eur. Če po 30 dneh članstva zaradi kateregakoli razloga dvomim o nadaljevanju, lahko predlagam 15 minutni osebni pogovor z mentoricama Janjo Urbančič ali dr. Špelco Morojna in se pogovorim o svojih dvomih. Tudi če (več) ne sodelujem v aktivnostih članstva, sem kljub temu odgovoren-a za 12-mesečno plačilo članstva (ne glede na izbran način plačila) oz. se strinjam, da ne morem zahtevati povračila vplačil. Po preteku 12 mesecev lahko članstvo kadarkoli prekinem.