Feel Your Life

Zakaj najstnik provocira?

Ko se umiri kaos obveznosti, tolikokrat udari na dan vse, kar smo tekom tedna (ali tekom meseca, leta ali kar celega življenja) potlačili. Zato se sobotno jutro, ko ste načrtovali, da boste v miru spili svojo kavico, hitro spremeni v grenko vpitje ali bolečo tišino in prepad med vami in najstnikom (ali drugimi ob vas) se poveča.

Morda greste v takih primerih na sprehod, da se umirite. Da predihate. In si mislite, pa kaj je s tem otrokom? Kaj še moram narediti, da bom spremenila/pomagala/ga spravila na pravi tir/harmonizirala družino?

Vse, kar je mogoče, vam roji po glavi. Šola je kriva. Prehiter tempo. Preveč obveznosti. Preveč na telefonu. Oče mu manjka. Kar vroče vam je, tako zelo iščete rešitve. Ko pridete domov, se skušate pogovoriti … dokler vsega skupaj ne ponovite prihodnjič :-(

A kljub temu, da situacija izgleda precej nerešljiva, vi veste, da se v tem otroku skriva nekaj več. Da je prišel na ta svet z nalogo, ki je še niste razvozlali. Globoko v sebi čutite ljubezen in potencial … samo da bi se lahko normalno pogovarjali.

****

Skrivnost, ki jo starši premalo poznamo, je v tem, da tak otrok pogreša pristni stik.

Stik z vami, stik s seboj, stik s svetom okoli sebe, ki ga velikokrat sili v produktivnost, v rezultate, v hitenje in tekmovalnost, medtem ko on podzavestno ves čas išče STIK.

Otrok/najstnik/kdorkoli, ki pogreša stik, se bo obnašal tako, da bo provociral, izzival, ne bo sodeloval ali pa se bo zaprl vase (in v sobo) in obupaval nad tem, da stik v tem svetu še sploh obstaja.

****

Kako najti stik z najstnikom (in drugimi ljudmi okoli sebe), ne glede na to, ali imate doma tempirano bombo ali tiho mašo, se že leta trudim tudi sama. Osebno in profesionalno.

Vse, kar deluje, sem opisala v knjigi POMAGAJTE NAJSTNIKU (in drugim ljudem okoli sebe) IZRAZITI JEZO. Knjiga ja kratka, jedrnata, polna je zgodb iz realnega življenja, ki se vas bodo globoko dotaknile, in brez olepševanja opiše realno življenje z najstniki.

Moj namen pa je tudi, da boste v knjigi prepoznali sebe (in potem lažje našli stik z drugimi).

Knjigo lahko naročite tukaj >

Deli na Faceboook
Deli na mail
X

Razumem in se strinjam, da se vpisujem v F.E.E.L. MEMBERSHIP članstvo za najmanj 12 mesecev, zaradi zaupne narave dela. Če mi način dela ne odgovarja, lahko iz članstva izstopim po 30 dneh od pričetka. V tem primeru plačam samo 1. obrok oz. lahko zahtevam vračilo vplačane celoletne članarine, zmanjšanje za prvi obrok oz. 69 eur. Če po 30 dneh članstva zaradi kateregakoli razloga dvomim o nadaljevanju, lahko predlagam 15 minutni osebni pogovor z mentoricama Janjo Urbančič ali dr. Špelco Morojna in se pogovorim o svojih dvomih. Tudi če (več) ne sodelujem v aktivnostih članstva, sem kljub temu odgovoren-a za 12-mesečno plačilo članstva (ne glede na izbran način plačila) oz. se strinjam, da ne morem zahtevati povračila vplačil. Po preteku 12 mesecev lahko članstvo kadarkoli prekinem.